På torsdagar äter man soppa, eller? Hur många äter ärtsoppa och pannkakor idag?
Hos oss blev det istället Köttfärssoppa! En lite mildare familjevariant än vanligt.
Perfekt årstid nu när både sötpotatis och vitkål är billigt, och plånboken inte är så tjock…
Köttfärssoppa med sötpotatis och vitkål
600 g blandfärs
1 st gul lök
2 st sötpotatis
5 dl strimlad vitkål
500 g passerade tomater
2 msk tomatpuré (gärna Delikatesskryddad från Slotts)
2 msk kalvfond
1 st röd paprika
1,2 liter vatten
smör
0,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk vitpeppar
2 krm paprikapulver
0,5 krm cayennepeppar
en nypa socker
Smält smöret i en gryta (jag använder mej av denna traktörgryta) och bryn färsen, Tillsätt finhackad lök och låt den steka med. Krydda färsen med hälften av mängden kryddor.
Rör ner tomatpuré och låt fräsa med i ett par minuter.
Häll över passerade tomater och skölj ur förpackningen med lite av vattnet. Nu ska även kalvfond hällas i och resten av kryddorna.
Täck med lock, låt koka upp och puttra i ca 15 minuter.
Skala under tiden sötpotatis och skär den i kuber.
Lägg ner vitkål och sötpotatis i grytan. På med locket och låt den puttra tills sötpotatisen är mjuk, ca 15-20 minuter och smaka av med en nypa socker.
Servera gärna med nybakt bröd/scones med en god hushållsost
Scones direkt från ugnen
Inlägget innehåller adlinks
Senaste kommentarer