Ja, det var inte lätt att komma på ett passande namn till denna krämiga, mjuka, lena, inte för söta, kladdiga muffins-variant med valnötter och kola…som serveras med lättvispad lime-grädde..!
Bruna bananer. Släng inte! Frys in om ni inte vill använda de med en gång, men släng absolut inte.
Bananmuffins med valnötskolasås, 12 st
Muffins:
2 ägg
1 dl rörsocker
2 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
250 g mogna bananer (ca 2 st)
100 g bakchoklad (jag hade mjölkchoklad blandat med mörk choklad)
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 nypor flingsalt
Ställ ugnen på 200 grader varmluft.
Smält chokladen försiktigt i micro.
Vispa smör och socker
Rör ner ett ägg i taget
Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i smeten
Mosa bananerna och tillsätt tillsammans med den smälta chokladen och rör till en fin smet.
Smöra en muffinsplåt och fyll upp till 12 stycken muffins
Grädda i ugnen i 7-8 minuter. De ska inte vara helt torra..
När de är i ugnen görs under tiden kolan
Valnötskolasås:
1 dl sirap
0,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
25 g smör, rumsvarmt
30 g valnötter, grovhackade
flingsalt
Ta fram en kastrull, gärna tjockbottnad, och häll i sirap, socker och grädde.
Låt koka upp och bubbla till 120 grader (tar ca 5-10 minuter)
Tag kastrullen från plattan och rör ner smöret så det smälter
Lägg i valnötterna och fördela ut kolan på muffinsen -som fortfarande ligger kvar i formen.
Avsluta med flingsalt på toppen
Ställ kylt i minst 1 timma tills kolan satt sej, men gärna i flera timmar -speciellt om kakan är kladdig inuti.
Servera med löst vispad limegrädde!
Vispad grädde med rivet skal från en lime
Senaste kommentarer