Hela Familjens Receptbok

Banan- och chokladmuffins med valnötter i kolatäcke

Ja, det var inte lätt att komma på ett passande namn till denna krämiga, mjuka, lena, inte för söta, kladdiga muffins-variant med valnötter och kola…som serveras med lättvispad lime-grädde..!

Bruna bananer. Släng inte! Frys in om ni inte vill använda de med en gång, men släng absolut inte.

DSC_0474

Bananmuffins med valnötskolasås, 12 st

Muffins:
2 ägg
1 dl rörsocker
2 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
250 g mogna bananer (ca 2 st)
100 g bakchoklad (jag hade mjölkchoklad blandat med mörk choklad)
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 nypor flingsalt

Ställ ugnen på 200 grader varmluft.
Smält chokladen försiktigt i micro.
Vispa smör och socker
Rör ner ett ägg i taget
Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i smeten
Mosa bananerna och tillsätt tillsammans med den smälta chokladen och rör till en fin smet.
Smöra en muffinsplåt och fyll upp till 12 stycken muffins
Grädda i ugnen i 7-8 minuter. De ska inte vara helt torra..

När de är i ugnen görs under tiden kolan

Valnötskolasås:
1 dl sirap
0,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
25 g smör, rumsvarmt
30 g valnötter, grovhackade
flingsalt

Ta fram en kastrull, gärna tjockbottnad, och häll i sirap, socker och grädde.
Låt koka upp och bubbla till 120 grader (tar ca 5-10 minuter)
Tag kastrullen från plattan och rör ner smöret så det smälter
Lägg i valnötterna och fördela ut kolan på muffinsen -som fortfarande ligger kvar i formen.
Avsluta med flingsalt på toppen

Ställ kylt i minst 1 timma tills kolan satt sej, men gärna i flera timmar -speciellt om kakan är kladdig inuti.

Servera med löst vispad limegrädde!

DSC_0473

DSC_0482

Vispad grädde med rivet skal från en lime

DSC_0484

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats