Små söta, helt underbara, biskvier som smälter i munnen av den lena moussen -med nutellagömma!
Att ställa fram ett fat med biskvier till kaffet ser så lyxigt ut. Speciellt när de är små.. då kan man dessutom äta fler.
I normala fall så är det smörkräm i, men här har jag bytt ut den mot chokladmousse med en liten överraskning inuti i form av nutella! Det blir lite extra lyxigt när det händer något mer när man kommer till mitten.
Biskvi-mousse, chokladmousse till biskvier
Detta är inte samma mousse-recept som jag använder till exempelvis mousse i glas, men när det ska vara på en biskvi så passar denna bra – så Biskvi-mousse får den heta..
2 st äggulor
1,5 msk strösocker
2 dl vispgrädde (1,5 dl+0,5 dl)
2 st gelatinblad
150 g bakchoklad, mjölkchoklad
-Lägg gelatinblad i kallt vatten och låt ligga där i 5-10 minuter.
-Vispa äggulor och strösocker krämigt.
-Vispa 1,5 dl vispgrädde fluffigt
-Smält chokladen i micron, försiktigt. 20-30 sekunder i taget. Rör.
-Värm upp 0,5 dl vispgrädde i en kastrull tills första bubblan kommer. Tag av från plattan. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i grädden så de smälter.
-Låt grädden svalna innan den blandas ner i chokladen.
-Häll över chokladröran i äggblandningen och rör runt så det blir klumpfritt. Tillsätt en liten del grädde och rör ordentligt. Häll i resten av grädden, lite i taget, och rör försiktigt tills allt blandats.
Häll moussen i en spritspåse och lägg in i kylen i ett par timmar..
Biskvibottnar (50 st små)
200 g mandelmassa 50/50 (jag använder Odense)
70 g strösocker
50 g äggvita
Rör ihop mandelmassa med socker och hälften av äggvitan tills det är klumpfritt. Blanda ner resten av äggvitan, lite i taget, tills det blir en bra konsistens för att spritsa bottnar
Ställ ugnen på 180 grader varmluft,
Ta fram en plåt med bakplåtspapper och spritsa ut så stora bottnar ni önskar, mina är ca 3-4 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen (om ni inte har varmluft) i ca 12 minuter.
Låt svalna.
Dra försiktigt loss dem från pappret och vänd dem med platta sidan uppåt.
Montering
Biskvimousse
Biskvibottnar (de som inte används kan frysas in)
Nutella på burk
Lägg botten med den platta sidan uppåt.
Spritsa ut lite nutella i mitten på varje botten. Ställ in i kylen en stund så nutellan stelnar, annars blir det bara kladdigt..
Spritsa ut chokladmoussen på nutellan och bred ut den så det täcker hela botten och blir som en liten rund kulle. Ställ i kyl.
Garnera och dekorera som ni vill.
På mina har jag smält vit choklad på hälften och en valnöt på den andra hälften.
Kram till er på Kramens Dag!
Senaste kommentarer