En enkel gratäng med lax, som passar hela familjen! Jag serverar med fullkornscouscous.
Jag grävde i kylen och tog det jag hade. Kul att försöka göra något av det som finns istället för att alltid åka till affären för att fixa en måltid.
Laxgratäng
4 st laxfiléer
1 bunt färsk sparris
1 st röd paprika
olja
40 g smör
1/2 liten gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st röd peppar
3 msk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
1 dl standardmjölk
(salt)
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk paprikapulver
0,5 krm chilipulver
ca 2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200 grader varmluft
Hacka lök, vitlök och röd peppar fint
Fräs löken i smöret
Tillsätt röd peppar och fräs med ett par minuter
Ta stekpannan från plattan och pudra över mjöl. Vispa klumpfritt. Tillsätt hälften av matlagningsgrädden och vispa slätt.
Ställ tillbaka på plattan och vispa ner resten av matlagningsgrädden och mjölken.
Krydda och låt puttra tills det tjocknar och har bubblat ihop ordentligt så det smakar bra, ca 5-10 minuter.
Smörj en form med olja och lägg i laxen
Skiva paprika (spara 1/4) och dela sparrisen i 5 cm långa bitar som läggs över laxen (spara topparna)
Häll över såsen och toppa med sparrisen som är kvar
Ställ in i ugnen i 20 minuter
Toppa med paprika och servera med fullkornscouscous
Skippa saltet så kan även bebis äta. Att salta detta på sin egna tallrik går jättebra!
Senaste kommentarer