Mat som sköter sej själv i ugnen. Smidigt. Punkt.
Skinkstek som blir färdig i ugnen i en ugnsform full med krämig sås
Jag hittade en bild på Kryddburken.se, som fick igång inspirationen, men receptet är mitt egna
Skinkstek i ugn, i krämig sås
Skinkstek:
1-1,5 kg skinkstek (tas gärna fram en stund innan matlagningen)
1 tsk salt
2 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk vitpeppar
smör
Till formen:
1 st gul lök
1 st röd paprika
smör
Såsen:
1-2 msk smör (+fettet från stekningen)
3 msk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche, naturell
1,5 msk tomatpuré
1,5 msk kalvfond
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,25 tsk paprikapulver
0,5 krm vitpeppar
0,5 krm cayennepeppar
en nypa strösocker
Tillbehör:
ris
Sätt ugnen på 125 grader
Putsa skinksteken
Häll ner kryddor i en liten skål och blanda runt
Gnid in köttet med kryddorna
Bryn köttet i en stekpanna, på alla sidor, i en rejäl klick smör och ös hela tiden
Lägg köttet i en smord ugnsform
Dela lök i några klyftor och paprika i bitar
Lägg ut de runt steken
Håll pannan varm och lägg ner 1-2 msk smör i pannan beroende på hur mycket fett som finns (3 msk totalt)
Pudra ner mjöl och vispa runt
Häll ner ett par dl utav matlagningsgrädden och vispa ut ev. klumpar
Häll ner resten av ingredienserna
Låt puttra 7-10 minuter och smaka av med en nypa socker
Häll såsen över steken, lök och paprika
Ställ in formen mitt i ugnen
Den är klar när temperaturen är 75 grader, vilket tar ca 2-2,5 timmar
Ta ut formen och låt den stå några minuter innan köttet skärs upp
Sila såsen
Servera med ris, gärna jasminris
Senaste kommentarer