Jag hittade en liten bit jäst i kylen och några stackars morötter som låg för sej själva.. Så det slutade med att jag bakade bröd.
Ett bröd bakat i en springform -brytbröd, med rejäl yta och fluffig invändigt.
Brödet tar en stund att göra, men mest pga den långa jästiden. Det blir betydligt godare när man minskar på jästen och därför låter det jäsa länge.
Helst så använder jag vetemjöl special men idag hade jag inte tillräckligt hemma.. Kan ni välja så ta gärna special!
Morotsbröd i springform -brytbröd
1/4 paket jäst
5 dl standardmjölk
50 g rumsvarmt smör
200 g finrivna morötter
0,5 dl sirap
4 dl vetemjöl special fullkorn
ca 7,5 dl vetemjöl special
1 tsk salt
Smula jästen i bakmaskinens bunke
Värm upp mjölken till 30 grader och häll över jästen så att den löses upp
Häll ner sirap, morötter, fullkornsmjöl och 4 dl utav vetemjölet.
Låt maskinen knåda ganska kraftigt i 5 minuter.
Tillsätt smöret i bitar och resten av mjölet (börja med 3 dl) under tiden som maskinen arbetar lite långsammare i 5 minuter. Mot slutet av tiden hälls saltet i.
När degen känns bra så knådas den långsamt ihop i 2-3 minuter till i maskinen. Degen ska kännas på gränsen till för kladdig.
Mjöla händerna ordentligt och arbeta försiktigt ihop degen till en jämn degklump i bunken.
Täck med plastfolie och låt jäsa i 120 minuter.
Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela i 11 delar som formas till runda bollar
Placera dem i en smord springform och täck med plastfolie för att jäsa ytterligare 30 minuter
Sätt ugnen på 200 grader varmluft
Pensla bröden med vatten och strö över pumpafrön
Ställ in formen mitt i ugnen (om ni inte har varmluft) i 20 minuter eller tills brödet fått ordentligt med färg och en rejäl skorpa.
Sänk då värmen till 175 grader varmluft och grädda i 30-35 minuter tills brödet är klart (innertemp på ca 97 grader)
Låt brödet ligga i formen i några minuter och lägg sedan upp det på ett galler med bakduk för att svala
Hoppas ni gillar det!
Senaste kommentarer