Om bara ett par dagar är det Alla Hjärtans Dag!
Brukar ni uppmärksamma den dagen?
Helt ärligt så gör inte vi det. Det ska inte krävas en speciell dag för att man ska visa varandra kärlek, det ska man väl alltid göra? Men fika på något extra gott det gör vi gärna!
Har ni inte redan bestämt vad ni ska äta på så kommer här ett riktigt gott förslag -om man gillar choklad då vill säga..
En underbar chokladmoussetårta med kladdkakebotten, chokladmousse och nutella/choklad-ganache.
På med massa chokladdoppade jordgubbar och det blir en perfekt Alla Hjärtans Dag-fika!
Moussetårta (5-6 bitar)
Kladdkaka
Chokladmousse
Nutella/choklad-ganache
Kladdkaka
100 g smör
1 st stort ägg
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,25 dl vetemjöl
en nypa salt
Ställ ugnen på 175 grader varmluft
Smöra en form med löstagbar botten som är 18 cm i diameter (t.ex Master Class bakform från Cervera)
Blanda alla torra ingredienser i en skål
Smält smöret och tag från värmen
Sikta ner de torra ingredienserna och rör till en jämn smet
Avsluta med att röra i ägget
Häll smeten i formen och grädda i 15 minuter (den ska vara kladdig)
Ställ kylt i några timmar, men helst över natten.
Chokladmousse -ljus
30 g äggula (2-3 styck)
2 msk strösocker
2,5 dl vispgrädde (2 dl+0,5 dl)
1,5 st gelatinblad
150 g ljus bakchoklad (t.ex från Odense)
Vispa 2 dl grädde fluffigt
Blötlägg gelatinblad i 5-10 minuter
Vispa äggulor och socker krämigt
Smält choklad i micro, försiktigt, max 20-30 sekunder i taget och rör ofta. Låt chokladen svalna
Värm upp 0,5 dl grädde i en kastrull tills första bubblan syns. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i grädden så de smälter. Låt grädden svalna
Rör ner den uppvärmda grädden i chokladen
Vispa ner chokladgrädden i äggröran. Vispa kraftigt för hand
Tillsätt en klick vispad grädde och rör runt
Ta resten av grädden och vänd ner försiktigt till en fin mousse
Ganache
50 g ljus bakchoklad
0,5 dl nutella
3 msk standardmjölk
Smält choklad och nutella i en skål i micron
Värm upp mjölken så den är ljummen
Rör ihop mjölk och choklad
Montering
Ta ur chokladbotten ur formen och skär bort ett par cm från kanten så den är mindre än vad formen är
Lägg en plastfolie i formen, så den täcker kanterna invändigt, och lägg tillbaka botten
Häll moussen över botten i formen, direkt när moussen är gjord
Låt stå i kylen i minst 4 timmar
Gör ganache och häll på tårtan.
(Den räcker till att täcka runt om men jag valde att låta moussen synas lite på kanterna..)
Ställ kylt fram till servering!
Garnera gärna med bär
Hoppas ni får en helt underbar Alla Hjärtans Dag, hur ni än firar!
(Inlägget innehåller Adlinks)
Senaste kommentarer