Hela Familjens Receptbok

Semlor -godaste varianten!

Den klassiska semlan faller inte mej i smaken. Inte alls. Eller så har jag bara inte ätit någon riktigt riktigt bra.. Det är okej om det är vaniljkräm istället för mandelmassa. Helst av allt så ska det vara en wienersemla med vaniljkräm!
Med andra ord så var jag ju tvungen att hitta på min egna variant!

DSC_0564

Wienersemla med nutella och vit chokladmousse!
Helt perfekt!

Första tanken är troligtvis att den är på tok för söt, men det var den inte alls! Vit chokladmousse kan bli, näst intill, sliskigt söt -men inte med detta receptet. Det är även mörk choklad på toppen vilket också hjälper till att få ner sötman.

DSC_0576

Wienersemla med nutella och vit chokladmousse

smördegsplatta
vit chokladmousse
nutella
mörk choklad
florsocker

Börja med moussen, eftersom den ska stå kylt i ca 2-3 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader och rulla ut smördegsplattan. Dela den i så stora fyrkanter som ni önskar och lägg 4 stycken fyrkanter på varandra, med lite vatten emellan och tryck till dem så de fastnar i varandra ordentligt. (Jag valde att göra 20 stycken fyrkanter vilket resulterade i 6 stycken semlor)
Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna.
Skär av ett lock
Bred ut lite (mycket) nutella på botten
Spritsa ut/ klicka på vit chokladmousse och lägg på locket.
Smält lite mörk choklad och ringla över
Avsluta med florsocker.
Ställ in i kylen.

Serveras gärna direkt från kylen när nutellan stelnat!

Vit chokladmousse

45-50 g äggula (3 st)
1,5 msk strösocker
1,5 st gelatinblad
150 g vit bakchoklad (Odense)
2,5 dl vispgrädde (0,5 dl + 2 dl)

Vispa 2 dl grädde fluffigt
Blötlägg gelatinblad i 5-10 minuter
Vispa äggulor och socker krämigt
Smält choklad i micro, försiktigt, max 20 sekunder i taget och rör ofta -vit choklad är känslig. Låt chokladen svalna
Värm upp 0,5 dl grädde i en kastrull tills första bubblan syns. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i grädden så de smälter. Låt grädden svalna
Rör ner grädden i chokladen
Vispa ner chokladgrädden i äggröran. Vispa kraftigt för hand
Tillsätt en klick vispad grädde och rör runt
Ta resten av grädden och vänd ner försiktigt till en fin smet.
Häll över i en spritspåse och ställ kylt i 2-3 timmar.

DSC_0582

DSC_0579

Vilken variant är er favorit på Semlor?

DSC_0569

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats