Hela Familjens Receptbok

Linsgratäng -vegetarisk

Hej och hallå! Hoppas er vecka startat bra!

Mina dagar består just nu mest av att jaga O i hela huset. Hon har fått upp farten nu och förstått att hon faktiskt tar sej dit hon själv vill. Kul, men det är hyfsat krävande.. Hon roar sej ju själv i alla fall,,

Linser. Det är inget jag är van att äta. Det kan ha hänt någon gång att jag smakat på det, men annars har jag egentligen knappt någon aning om vad det är. Min plan var att det ska bli ändring på det, så idag slängde jag ihop lite av det jag hittade hemma. Resultatet blev en gratäng/lasagne/ihopakok. Det blev betydligt godare än det låter!

DSC_0780

DSC_0791

Antingen så äter man den som den är, tillsammans med sallad, eller så har man den som tillbehör. Till lunchen åt jag med sallad och till middagen åt jag resterna från gårdagens Korvstroganoff och hade gratängen istället för ris.

Linsgratäng 

2 dl okokt ris

4 dl standardmjölk
3 msk vetemjöl
25 g smör
0,5 tsk salt
0,25 tsk svartpeppar
0,5 krm vitpeppar
0,5 krm muskotnöt
en nypa strösocker

2 dl okokta röda linser
4 dl passerade tomater
1 st gul lök, liten
2 st vitlöksklyftor
1 st sötpotatis, liten
2 st morötter
0,5 dl tomatpuré, delikatesskryddad
4,5 dl vatten
0,75 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,25 tsk vitpeppar
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk chilipulver
1 krm cayennepeppar
0,5 krm muskotnöt
en nypa strösocker
olivolja

3 dl riven ost (jag tog det jag hittade, vilket blev gouda-ost)

Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en stekpanna med lock.
Skala och tärna morot och sötpotatis i små bitar, ca 0,5 cm. Lägg ner i pannan tillsammans med löken och låt fräsa med ett par minuter.
Krydda med paprikapulver och chilipulver
Rör ner tomatpuré som får fräsa med någon minut
Krydda med resten av kryddorna, förutom socker
Häll över passerade tomater, vatten och linser
Koka upp och låt sjuda i ca 40 minuter tills allt är mjukt. Håll koll så det inte bränner i botten

Koka under tiden riset enligt anvisningarna på förpackningen och börja med bechamelsåsen:
Smält smör på låg värme i en kastrull
Tag kastrullen från spisen och vispa ner mjöl
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa ner ca 1/4 av mjölken så att inga klumpar bildas. Häll över resten av mjölken och vispa runt det. Koka upp under omrörning, krydda och låt såsen sjuda i ca 10 minuter. Rör ofta så det inte bränner. Smaka av med en nypa socker.

Smaka av linsgrytan med en nypa socker.

Ställ ugnen på 225 grader

Smörj en ugnssäker form

Varva linsgrytan, ris, sås och ost i formen. Avsluta med sås och ost.
Ställ in i mitten av ugnen i 25-30 minuter, tills gratängen fått färg.

Låt svalna något och servera gärna med ruccola och pärltomater! (..eller med ketchup!)

DSC_0774

DSC_0781

DSC_0788

DSC_0797

Tips Tips.. Jag skulle kunna gissa att det passar bra med en vitlökssås till..

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats